Orzechy włoskie (Juglans regia) to orzechy należące do rodziny orzechów włoskich. Pochodzą one z regionu Morza Śródziemnego i Azji Środkowej i od tysięcy lat stanowią część diety człowieka.
Orzechy te są bogate w tłuszcze omega-3 i zawierają większe ilości przeciwutleniaczy niż większość innych produktów spożywczych. Jedzenie orzechów włoskich może poprawić zdrowie mózgu i zapobiegać chorobom serca i rakowi.
Zastosowanie – orzechy: dobre dla dzieci
Orzechy włoskie są najczęściej spożywane samodzielnie jako przekąska, ale można je również dodawać do sałatek, makaronów, płatków śniadaniowych, zup i wypieków.
Są również używane do wytwarzania oleju z orzechów włoskich – drogiego oleju kulinarnego często używanego w sosach sałatkowych.
Istnieje kilka jadalnych gatunków orzecha włoskiego. Ten artykuł dotyczy zwykłego orzecha włoskiego – czasami określanego jako orzech angielski lub orzech perski – który jest uprawiany na całym świecie.
Innym pokrewnym gatunkiem o znaczeniu komercyjnym jest wschodni orzech czarny (Juglans nigra), który pochodzi z Ameryki Północnej.
Orzechy włoskie skład
Orzechy włoskie składają się z 65% tłuszczu i około 15% białka. Mają mało węglowodanów – z których większość składa się z błonnika. 1 uncja (30 gramów) porcji orzechów włoskich – około 14 połówek – zapewnia następujące składniki odżywcze:
-Kalorie: 185
-Woda: 4%
-Białko: 4,3 grama
-Węglowodany: 3,9 gramów
-Cukier: 0,7 gramów
-Błonnik: 1,9 grama
-Tłuszcz: 18,5 gramów
Orzechy włoskie składają się z 65% tłuszczu i około 15% białka. Mają mało węglowodanów – z których większość składa się z błonnika.